19 Haziran 2017 Pazartesi

Bin Yıllık Kültür Yeniden Canlandırılıyor

Çan’ın tarih sayfalarında zamanla kaybolmuş değerlerini gün yüzüne çıkarmayı alışkanlık haline getiren Çan Belediyesi, bu kez de Çan’ın tarihi el dokuma halılarına hayat veriyor.

3 yıl önce tarihi Çan el dokuma halısını canlandırmak, hem yerel kültürel değerlerine hem de Çan ekonomisine yeniden kazandırmak için başlatılan çalışmalar bu gün meyve vermeye başladı. Yerel halka Çan halısının el tezgâhlarında dokuma eğitiminin verilmesiyle başlayan ilk çalışmalardan bu güne değin onlarca kursiyer Çan Belediyesi ve Çan Halk Eğitim Merkezi’nin birlikte hareket ederek faaliyete geçirdiği eğitim kurslarına katıldı. Kursiyerlerin halı dokumacılığını benimsemesi ve devam ettirmesi hatta her geçen gün el dokumacılığa yönelik merakla da birlikte hem kursiyer sayısında hem de el dokuma halıların üretiminde ciddi bir artış oldu.
Çan’ın tarihi geleneksel el dokuma halılarına artan rağbetin etkisi ve Çan Belediyesi tarafından hayata geçirilen projelerle tarihi Çan Halısı dokumacılığı gelişirken dokuma yapanlar için de aynı zamanda bir gelir kapısı açılmış oldu. Ortalama bir halının 5 ila 6 ayda dokunması ise ince el işçiliğinin ve alın terinin en bariz kanıtı niteliğinde. Son olarak Çan Belediyesinin Avustralya Konsolosluğu ile birlikte yürüttüğü çalışmanın sonucunda ise Geleneksel Çan Halısı Dokuma Atölyesine 10 adet yeni el dokuma tezgâhı daha kazandırıldı. Düzenlenen teslim töreninde Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu ve Avustralya Çanakkale konsolosu Dylan Wallsh, halı dokuma atölyesini ziyaret ederek incelemelerde bulundular.10 adet yeni el dokuma tezgâhının kurdele kesiminde konuşan Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu; “Orta Asya bozkırlarından günümüze uzanan bir hikâyesi var aslında Çan halımızın. Geleneksel Çan halımız ve kilimlerimiz, yirminci yüzyılın başlarında dahi bu bölgede tanınan ve bilinen bir figürdü. Sonrasında sanayileşmenin etkisiyle bu anlamda da bir azalma oldu. Çan belediyesi olarak yerli ve milli olan Çan halısı ve kilimini tekrar canlandırmak için bu atölyemizi kurduk ve Çan halk eğitim merkezimizle birlikte de el dokuma halısı kursumuzu açtık. Tarihi Çan halımızı canlandırmak için başladığımız çalışmalarımızın ilk günlerinden bu yana oldukça hızlı bir ivme kat ettik. Gelip bu işi öğrenmek isteyenlerin sayısı oldukça arttı. Çan Halımızı elleriyle dokuyan kadınlar bu halıları ekonomik gelire dönüştürme imkânı da buldu. Bizler de belediye olarak her zaman onların yanın yer aldık. Tarihi Çan halımıza artan taleple bu çalışmalarımızı geliştirmeye devam ettik. Şuan an da Avustralya konsolosluğu ile birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde 10 adet daha el dokuma tezgâhını atölyemize kazandırdık. Ben huzurlarınızda Avustralya Çanakkale konsolosu Dylan WALLSH beyefendiye ilgi ve destekleri için teşekkür ediyorum. Şuan hedefimiz Çanımızda tüm bölgeden alıcıların geldiği haftanın belirli günlerinde kurulan halı pazarını da tekrardan canlandırmak hatta inşallah uluslararası pazara açılabilecek bir potansiyele dahi sahibiz.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder